torsdag 2 maj 2013

Fatta att du inte ska förstå

Jag har haft en tuff dag... Måleri med gästlärare Thomas Efverström.
Nu har jag bara haft honom i 5-6 skoldagar men han är en såndär "riktig" konstnär, ni vet den där som pratar om sånt du inte begriper, är svår, filosofisk, megaintelligent och i en annan dimension. Jag kände att hans ord från början var helt obegripliga, diagonaler, färgsprängning namedropp av alla möjliga konstnärer jag borde känna till men gör det icket.
Jag kan inte annat än att sitta å tänka på hur korkad, ytlig och enkel jag är el åtminstone verkar. Lever liksom inte ut på riktigt utan sätter upp en bild hur jag vill vara, eftersträvar den och föröker ha kontroll. Ja, det låter hårt och självkritiskt men det är så dessa människor påverkar mig. Eller så tänker jag att man måste vara lite...knäpp, född sån.
Men idag har jag verkligen kämpat för att försöka förstå, jag har pressat hjärnan till max för att fixa att titta på "enkel" blaffkonst, ni vet det där som ser ut som en kladdig klump med ett litet blått streck i hörnet (typ) som man direkt tänker att det där är fusk, han skrattar till banken för tavlan tog 3 minuter att göra, det är som kejsarens nya kläder, alla -åååååh:ar, fantastiskt! genialiskt!...å jag tänker: hur tänkte han/hon?? Dessa tavlor tar lång tid, ibland månader att göra, jag vet juh det...men jag förstååååår inte! thomas räcker mig en sån bok, säger ngt svårt uttryck jag aldrig hört, -det var det här jag pratade om att måla "hublimitivorustiskt" du ser så spännande! en fantastisk konstnär..
Jag ser en vitmålad duk, på den två röda pluttar ditsatta med två penseltryck, den ena skiljer sig något i rödfärgen..
-Alltså, jag måste säga..Jag fattar inte det här?
-varför måste du förstå? svarar han..."en röd i förhållande till en annan röd"
Jaha....
Men hur lär jag mig det där??? mediterar i 2 år, tyst i Himalaya?
-Du måste lära dig att förstå att du inte behöver förstå.
DET var tungt att lära sig idag, plus att jag målar på en tavla med hans stöd. Han ber mig vända den upp och ner, hitta linjer som samspelar, färger som lägger sig framför och bakom, ytor som lyfter varandra..ja herregud!
Tavla av Thomas Efverström, jag fattar inget men jag förstår att han lagt ner ett enormt arbete ;)
Jag gillar det ändå, Tomas är svår att förstå men grym lärare om jag bara hittar hur jag ska lyssna :), jag har bara 3 dagar kvar med honom men de flesta är borta nästa vecka på skolresa osv så jag ska verkligen försöka öppna ögonen och släppa ut mig själv.

2 kommentarer:

Mary Sane sa...

Haha! Sitter här och skrattar för mig själv för jag hatar verkligen sån där konst som du beskriver... ;) kludd, typ.

Lizz sa...

ja me, alltid avskytt... :)