lördag 1 december 2012

Bästa pepparkaksreceptet!!! (i år igen)

Börja med att blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver i en stor bunke. Ställ åt sidan.
Vispa sen rumstempererat smör med brunt (farin) socker, tillsätt kryddor och salt i en annan bunke.
Rör där i ner mörk sirap och sist äggen.
Mixa i mjölet successivt tills degen blir smidig, dela upp i bitar som du plattar ut i en plastpåse, knyt och lägg in i kylen, helst över natten men ngn timme e ok.

14,5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
240 g smör
175 g farinsocker
4 tsk ingefära
4 tsk kanel
1 1/2 tsk mald nejlika
1 tsk svartpeppar
360 ml mörk sirap
2 stora ägg

När du nu har platta "paket" blir det enkelt att kavla, mjöla händer och bordet, om det blir kladdigt ta lite mjöl till.
när du gjort formen kan du, om du har plats sätta in i kylen 10-15 min, bara så det ska sätta sig, men det funka utan ;).
ca 15 min i ugn 180 grader.

Jag brukar förutom former, rita egna i papper som jag klipper ut och använder som mall.
Den här degen är superstadig och sväller lite, man kan skära till skarpa kanter om man ska bygga när den är varm.
Jag limmar och dekorerar bara med kristyr (inge bränt socker) som du blandar så här:
vispa 2 äggvitor och lägg i 12 dl florsocker, lite i taget tills det blir fina stadiga smidiga "toppar", inte rinnigt.
Här hittar man massa bra tips och länkar:  www.gingerbread-house-heaven.com

Nu har jag gjort dubbel sats deg och ska göra roliga hus el nåt till bazaaren nästa helg.



5 kommentarer:

Anonym sa...

Å va bra att du skrivit så pedagogiskt!
Roligt blir prova;-)
Kramelikram!

Lizz sa...

Hördudu anonym , börjar känna igen al fadji ;)

Lizz sa...

Hördudu anonym , börjar känna igen al fadji ;)

Lizz sa...

Å spec tillägnad dig <3

Anonym sa...

Vad bra med recept. Hade tänkt börja leta på nät och så hittar jag detta ^^ Wiiiii <3 Puss babe